Abdij & Natuur
De Abdij van Achel,
een neogotische oase.
De Achelse kluis ademt geschiedenis. Door de eeuwen heen wisselden de bewoners elkaar af en werd er gebouwd, hersteld en uitgebreid. Het resultaat is een uniek complex waar verschillende gotische stijlen en schitterende bouwwerken aanwezig zijn. De Achelse Kluis kent vijf belangrijke tijdperken:
- 1656 – Pastoor Tielens richt de pastorie en grenskapel op.
- 1686 – Petrus van Eijatten koop de pastorie en de gronden op. Vervolgens richt hij er een broedergemeenschap op. Vanaf nu is er sprake van De Achelse Kluis.
- 18e eeuw – De vruchtbare tijd van de kluizenaars in de 18e eeuw duurt tot aan de Franse revolutie
- 19e eeuw – De Trappisten nemen in de 19e eeuw De Kluis over. Ze vestigen zich en pikken de katholieke draad weer op. De Kluis breidt zodanig uit dat deze in 1871 van klooster tot Abdij wordt verheven.
- Einde WOII – De grootse bouwplannen van de nieuwe Abdij komen tot stand.
Duik in de rijke geschiedenis van De Kluis, met prachtige foto’s ter aanvulling.
De prachtige natuur
rondom De Achels Kluis.
De Achelse Kluis bevindt zich op de grens van het Belgische Hamont-Achel en het Nederlandse Leende, te midden van een uitgestrekt natuurgebied met velden, bossen en heide.
De Kluis vormt het ideale vertrekpunt voor een wandeling of fietstocht door het Leenderbos, de Groote Heide of langs de Beverbeekse Heide. Dit natuurgebied is in totaal 7000ha groot. De stad Hamont-Achel heeft samen met De Groote Heide, Valkenswaard en De Achelse Kluis een inspiratiepunt gecreëerd in het poortgebouw van De Achelse Kluis. Dit inspiratiepunt is de toegangspoort tot het natuurdomein en vertelt de geschiedenis van De Achelse Kluis en het omringende natuurgebied.
Na je wandeling of fietstocht kan je jezelf komen opladen in de brasserie van de Abdij. Geniet van onze Achel Abdijbieren, lekkere warme maaltijden en de bekende Limburgse vlaaien.
Rondleiding achter de schermen van De Kluis
Sinds het vertrek van de laatste paters in 2020 is de Abdij onbewoond. Toen de paters nog aanwezig waren, was het verboden om binnenin de muren van de Abdij te komen, tenzij je was uitgenodigd door de paters zelf. Tussen 2020 en begin 2023 werden er rondleidingen gegeven door de medewerkers van de Sint-Benedictusabdij. Sinds begin 2023, na de overname door de familie Tormans zijn de rondleidingen uitgebreid met professionele geschiedkundige gidsen en een degustatie.